Vaucluse – Saumane de Vaucluse

De Vaucluse is een klein departement in het noorden van de Provence. Het is ten tijde van de Franse revolutie gevormd bij wet van 12 december 1789 die tot doel had om een logische en samenhangende indeling van Frankrijk te maken.

Frankrijk in Europa telt thans 96 departementen. De departementen zijn alfabetisch genummerd, waarbij de Vaucluse het nummer 84 heeft gekregen, hetgeen (nog) terugkomt in de postcode en in de kentekenplaten van auto’s.

De naam Vaucluse is afgeleid van de Latijnse Vallis Clausa, hetgeen wil zeggen ‘gesloten dal’. Oorspronkelijk was dat de naam van een dorp. Toen die naam aan het departement was gegeven, is dat dorp omgedoopt tot Fontaine de Vaucluse. Wie thans dit dorp bezoekt en met name de bron van de Sorgue die hier ontspringt, ziet dat het inderdaad een gesloten dal is.

Het gebied wordt globaal begrensd door de Mont Ventoux in het noorden, de Monts de Vaucluse in het oosten en de Luberon in het zuiden.

In het westen wordt de Vaucluse begrensd door de Rhône. Centraal ligt de vruchtbare vlakte van het Comtat Venaissin, het graafschap Venasque. De belangrijkste stad is Avignon.

De Vaucluse is een aantrekkelijk gebied voor toeristen. Het heeft in de zomer een aangenaam klimaat met veel zon en hoge temperaturen. De natuur is uitbundig en gevarieerd (bossen, garigue, rivieren en beekjes, bergen en heuvels, geurige en kleurrijke bloemen en planten).

Vooral de mens heeft het gebied zo aantrekkelijk gemaakt. De prehistorische mens, de Ligurièrs, de Kelten, de Romeinen, de Goten, de Franken, de Galliërs, bisschoppen, graven en de pausen uit Rome hebben in de loop der eeuwen hun sporen achtergelaten. Lieflijke dorpjes met terrassen en marktjes onder de platanen, mooie steden met musea en fraaie stadspleinen, een overvloed aan paleizen, kathedralen, kastelen en burchten zijn ervan het resultaat.
De Vaucluse is eigenlijk een groot openlucht museum.

De mens heeft het land gecultiveerd en er iets bijzonders van gemaakt. Wie op de markt rondkijkt en ziet wat de streek aan lekkere producten oplevert, loopt het water in de mond: heerlijke wijnen, olijfolie, worsten, kazen, truffels, asperges, kersen, pruimen, abrikozen, aardbeien.

Een paradijs voor de bon vivant!