Tips voor uitstapjes in de Vaucluse

De Vaucluse met zijn kleurrijke natuur, glooiende heuvels en charmante, pittoreske dorpjes is de ideale bestemming voor een ontspannende vakantie.
Zondagmarkt in l’Isle sur la Sorgue
Een levendige markt met kraampjes waar fruit, kaas, bloemen, kunst en antiek wordt verkocht.
Fontaine de Vaucluse
Bezoek aan de bron van de Sorgue
Wandelen vanuit het Domaine
Wandel langs Le Canal de Carpentras
Mont-Ventoux- fietsen
Aan drie kanten kan de Mont Ventoux per fiets worden beklommen. Start vanuit Bedoin, Malaucène, of Sault.
Kanoën
Heerlijk in een canoe de rivier afzakken.
Klimpark
Bezoek klimpark Passerelles des Cimes.
Waterpark/ Parc Spirou
Themapark met allerlei achtbanen op een half uurtje rijden
Strand- Cassis
Prachtige stranden tussen een uur en twee uur rijden.
Golfen
De golfbaan van Saumane ligt om de hoek bij het Domaine

Strand:

Er zijn verschillende plekken om naar het strand te gaan, variërend van een uur rijden tot 2 uur rijden.

Enkele voorbeelden zijn:

Carry le Rouet: Klein fijn kiezel strandje op een uur rijden van Saumane. Vooral in het hoogseizoen erg druk.
mogelijkheid tot huren van strandbedjes

La Grande Motte: Prachtig zandstrand op ruim 1,5 uur rijden van Saumane. Veel parkeergelegenheid en een ruim strand waar ook in het hoogseizoen voldoende plaats is. Daarnaast loopt er een hele leuke autovrije boulevard langs het strand met allemaal restaurantjes, winkels en kroegjes.
Tip: parkeren kan gemakkelijk rond camping la petite Motte. Vandaar is het 10 minuten lopen naar het strand.

Mogelijkheid tot huren van strandbedjes: La Plage des Alizés 06 60 28 50 74

Strand bij Piémanson in de Camargue (Route de la Mer, 13129 Salin de Giraud, France), op ongeveer 2 uur rijden van Saumane. Dit is een heel groot strand midden in het natuurgebied van de Camargue. Er is helemaal niets qua voorzieningen, behalve heel veel ruimte en prachtig fijn zandstrand. Je moet dus alles zelf meenemen (stoelen, parasols etc) en je kunt er zelfs wild BBQ-en. Parkeren kan vrij dicht bij het strand.

Klimmen:

Passerelles des Cimes: Klimbos voor alle leeftijden. Er is zelf een apart gedeelte voor kinderen vanaf 18 maanden. Route de Fontaine de Vaucluse (tegenover camping la Coutelière in Lagnes)
reserveren noodzakelijk via 0033 (0)490 385687 of via de website www. accrobranche-vaucluse.com

Ventoux Aventure : Klimbos naast een meer (met strandje) in Mormoiron.
920 chemin des Salettes in Mormoiron.
reserveren noodzakelijk 0033 (0)490 619867 of via de website www.ventouxaventure.com

Via Ferrata in Cavaillon. Beklimming op en om de berg saint Jacques. Je loopt gezekerd een parcours van ongeveer 2 uur. Niet geschikt voor iedereen en zeker niet voor kleine kinderen.
https://www.provence-toerisme.com/uitrusting/luberon/via-ferrata/provence-4645712-2.html

Canoe:

Canoe Evasion: Heerlijk in een canoe de rivier afzakken. Geschikt voor alle leeftijden. Begeleiding per groep en op de iets ingewikkeldere punten op de route staat iemand om je te helpen. Vervoer terug naar de auto per bus. http://www.canoe-evasion.net/
reserveren noodzakelijk via 0033 (0)4 90 38 26 22

Kayak Vert: Meer individualistisch dan canoe evasion, maar op de iets ingewikkeldere punten op de route staat iemand om je te helpen. Vervoer terug naar de auto per bus
reserveren noodzakelijk 0033 (0)4 90 20 35 44 of via de website www.canoevert-vaucluse.fr

Tevens is er sinds kort een klein attractiepark Nestor le Castor voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Overige

Golfen in Saumane de Vaucluse
De golfbaan van Saumane ligt om de hoek bij het Domaine, op de heuvels van de Vaucluse met een prachtig uitzicht op de Luberon en de Alpilles. Le Golf de Saumane heeft een proshop, een driving range en een prachtige 18-holes golfbaan. Reserveren is noodzakelijk via 0033 (0)4 90 20 20 65 of via de website www.golfdesaumane.fr
Na het golfen kunt u heerlijk uitblazen in de bar of in het restaurant ‘Les Fonataines du Gerfaut’. Neem plaats op een van de panoramische terrassen met uitzicht op de baan en de omgeving. Wel even reserveren: 0033 (0)4 90 20 20 55

Parc Spirou: Themapark met allerlei achtbanen op een half uurtje rijden van Saumane in Monteux
www.parc-spirou.com

Lac de Monteux: Meer met allerlei wateractiviteiten. Je kunt er waterfietsen, Suppen, waterskiën. Er is een privé-strand waar je strandbedjes kunt huren (0033 (0)490 701490) en er zijn diverse speel en sporttoestellen rond het meer. Meer informatie via www.lacdemonteux.fr

Wandelen in de rivier: Een hele verfrissende uitstap is een wandeling in de rivierbedding van de Toulourenc:. In de zomer staan hier praktisch alle rivieren droog behalve de Sorgue, de Ouvèze en de Toulourenc omdat zij gevoed worden door verschillende bronnen van de Mont-Ventoux. Gewapend met een pick-nick, waterschoenen en kledij die nat mag worden is dit werkelijk een paradijs om te wandelen.
Startplaats is de brug bij het plaatsje Veaux, daar is ook een grote parkeerplaats aangelegd.

Les Cascades de Sautadet: Zwemmen, rots springen, klimmen en klauteren, dammen bouwen of lekker luieren aan de watervallen van Sautadet. Dit schitterend natuurgebied is de ideale plek om een dagje waterpret te beleven. De watervallen van Sautadet zijn gelegen aan het prachtige en pittoreske dorpje La Roque sur Cèze.

Bij het binnenrijden van La Roque sur Cèze ziet u een smalle middeleeuwse brug met éénrichtingsverkeer. Net over de brug is een ruime parking. Er is ook een parking dicht bij de plages van de Cèze, dan rijdt u niet over de brug maar rechtdoor. Wat verder op uw linkerkant treft u de parking. Net voorbij de brug treft u de ruige watervallen aan. Hier ziet u een prachtige stuk natuur hoe de rivier kloven heeft geslepen in de rotsen. Een labyrint van grillige kolkgaten, watervalletjes en beekjes die samen de Sautadet vormen.

Hoe verder u wandelt hoe rustiger het water wordt en hoe veiliger het vertoeven is. Zoek een plekje uit waar u zich kan installeren, let wel het vergt soms wat klim en klauterwerk. Deze uitstap is niet geschikt voor kleine kinderen of mensen die niet goed ter been zijn!

Karting in Monteux: Karting, paintball en minigolf
www.kartingdemonteux.fr

Race circuit Paul Ricard: Bezoek het race circuit van Zuid Frankrijk, 2760, Route des Hauts du Camp in Le Castellet.
info over activiteiten op het circuit: www.circuitpaulricard.com

Boottrip door de beroemde Callanques in Marseille.
Voor meer info www.croisieres-marseille-calanques.com.

Combineer dit met een bezoek aan de oude binnenstad van Marseille. Volg de borden Vieux Port vanaf de snelweg en parkeer de auto in één van de vele parkeergarages. Marseille is zeker een bezoekje waard! Loop vooral door de wijk le Panier en rond de oude haven (le vieux port). Hier is Marseille ontstaan. In de weerwar van kleine straatjes en pleintjes vindt u veel kunstenaars, kleine winkeltjes en terrasjes.

Bezoek Avignon: In Avignon kun je in ieder geval niet om Palais du Pape heen en de beroemde pont de St. Bénezet (van het liedje “sur le pont d’Avignon”). In juli staat Avignon op z’n kop door het beroemde theaterfestival. Dan is het het leukst om aan het einde van de middag naar Avignon te gaan, lekker op een terras op place de Horloge te gaan zitten en alle theatergezelschappen voorbij zien komen. Ook de Rue de la Republique is dan één groot straattheater festival.

Bezoek Arles: Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh, de Middeleeuwen, en de Romeinen. In Arles zijn verschillende rondwandelingen te maken, elk met een eigen thema. Start een bezoek aan Arles bij het Office de Tourisme waar deze rondwandelingen vrij verkrijgbaar zijn.

Bezoek Aix en Provence: Treed in de voetsporen van Paul Cezanne. Volg het wandelpad gemarkeerd door met een C bestempelde klinknagels in de stad en zie de stad door de ogen van de schilder. Bezoek aansluitend Hotel de Caumont voor een mooie expositie, de film over Paul Cezanne en een sfeervolle lunch en pak een terrasje op de beroemde Cours de Mirabau. Parkeren kan gemakkelijk in parking le Rotonde (midden in de stad). Meer info bij het bureau de Tourisme.

Les Baux de Provence:
Bezoek het château van Les Baux de Provence. Zeker in de schoolvakanties zijn daar allerlei activiteiten voor de kinderen, maar ook buiten deze activiteiten is een bezoek de moeite waard.
Ook in les Baux de Provence; Carrières de Lumières. Een mergelgrot met een wisselende expositie/projectie van beroemde schilders op muziek. Een ware beleving die je ten minste één maal gezien moet hebben! In de zomer heerlijk koel!

Fontaine de Vaucluse: Hier kun je naar de bron van de Sorgue wandelen. Makkelijk wandelpad, geschikt voor iedereen, langs winkeltjes en terrasjes.

Mont Ventoux en Mont Serein: ·Zowel ‘s winters als ’s zomers is er van alles te doen op de Mont Ventoux.

Het is sowieso de moeite waard om een keer de Mont Ventoux op te rijden. Kies hiervoor wel een dag uit met weinig wind (geen mistral!). De wind waait boven op de top namelijk 2x zo hard als beneden. Houdt ook rekening met de temperatuur. Boven op de top is het 13 graden koeler dan beneden. Een vestje is dus geen overbodige luxe! En kijk vooraf of de Mont Ventoux niet in de wolken zit, anders sta je boven in de dichte mist. Je kunt de Mont Ventoux vanaf 3 kanten beklimmen, vanuit Bedoin, vanuit Malaucene en vanuit Sault.

Aan de noordkant van de Mont Ventoux ligt Mont Serein (het makkelijkst te bereiken vanuit Malaucene). In de winter ligt hier het skigebied van de Mont Ventoux (als er sneeuw ligt). In de zomer worden er op deze pistes allerlei activiteiten georganiseerd. Paardrijden, kart rijden vanaf de skihelling, trampolinespringen, klimbos.
Meer info op www.stationdumontserein.com/saison/activite-ete/